مواد مناسب برای تولید ورمی کمپوست

کرمهای ورمی کمپوست می توانند از تمام انواع زباله های غذایی، زباله-های حیاط، باغچه، کاغذ و مقوا تغذیه نمایند. زباله های باغچه ای مانند برگها، علفهای کوتاه شده، شاخ و برگهای کوچک و زائده های گیاهی غیر چوبی می باشند که همه قابل تبدیل به ورمی کمپوست هستند.

برگها عمده ترین زباله آلی موجود در اغلب مخازن کمپوست هستند. اگر از علفهای کوتاه شده استفاده می شود بهتر است که آنها را با دیگر زباله-های منزل مخلوط نمود، زیرا در غیر این صورت، این علفها باعث فشردگی و محدود شدن جریان هوا می شوند. همچنین بهتر است شاخه هایی با ضخامت بیش از ۶ میلی متر را با یک رنده به قطعات کوچکتر تبدیل نمود.

از زباله های آشپزخانه ای مانند باقیمانده سبزیجات، ته مانده قهوه و پوست تخم مرغ نیز می توان استفاده کرد. در صورت بکار بردن نیتروژن اضافی، می توان مقدار کمی خاک اره به آن افزود. برای هر صد کیلوگرم خاک اره حدوداً به یک کیلوگرم نیتروژن خالص نیاز است که معادل ۲/۲ کیلوگرم اوره می باشد.

خاکستر چوب نیز به عنوان منبع آهک محسوب می شود که باید به میزان کمی مورد استفاده قرار گیرد. روزنامه ها و کاغذهای باطله معمولی نیز قابل تبدیل به کمپوست می باشند اما به دلیل اینکه میزان نیتروژن در آنها کم است، سرعت تجزیه پائین می آید و در صورت استفاده از کاغذ نباید وزن آنها بیش از ده درصد کل وزن مواد موجود در مخزن ورمی کمپوست باشد. زباله های آلی که از نظر بیولوژیکی تجزیه‌پذیر بوده و معمولاً به عنوان مواد کمپوست شوند، در پرورش کرم و تولید ورمی کمپوست مورد استفاده قرار می گیرند به شرح زیر می باشند:

مطلب پیشنهادی:
خشک کردن ورمی کمپوست و تهیه کرم خشک

تولید ورمی کمپوست از فضولات حیوانی

می توان از مدفوع حیوانی مانند، گوسفند، اسب، بز و طیور برای این منظور استفاده نمود. لازم است پیش از استفاده از مدفوع حیوانی بجز احشام آزمایشات و پیش بینی های اولیه مختلفی در مورد عوامل بیماریزا و واکنش در مقابل کرمهای ورمی کمپوست انجام داد. باید برای استفاده از مدفوع اسب بسیار دقت شود زیرا مدفوع این حیوان حاوی ویروس تتانوس است که برای انسان مهلک و کشنده می باشد.

تولید ورمی کمپوست اززباله های کشاورزی

همچنین می توان از زباله های کشاورزی که پس از برداشت محصول و خرمن کوبی به دست می آید نیز استفاده کرد. این زباله ها شامل موارد زیر می باشند: شاخه ها، برگها، سبوس (بجز شلتوک)، پوست، زباله سبزیجات، خرده برگها، زباله های فرآوری صنایع غذایی، تفاله نیشکر و زباله های فرآوری می باشند.

images - مواد مناسب برای تولید ورمی کمپوست

تولید ورمی کمپوست از زباله های جنگلی:

این زباله ها تولیدات گیاهی از قبیل تراشه های چوب، پوست، خاک اره و خمیر کاغذ را شامل می شود که همه این مواد در کنار انواع گوناگون خرده برگهای جنگلی قابل استفاده می باشند. می توان از زباله جنگلی استفاده نشده مانند خرده برگها در فرآیند تولید ورمی کمپوست نیز استفاده کرد.

تولید ورمی کمپوست ازخرده برگهای ریخته شده در سطح شهرها:

برگهای ریخته شده و خرده برگهای سوزانده شده خیابانها و مناطق مسکونی نیز قابل مصرف می باشند اما گزارشی مبنی بر استفاده از این موارد در دسترس نمی باشد. اگر بتوان از این خرده برگها استفاده نمود، این کار باعث پاکیزگی شهرها و در ضمن ایجاد محصول ورمی کمپوست مفید می گردد. ممکن است بتوان از خرده برگهای انبه، گواوا و علفهای هرز (که بدون بذر می باشند) نیز استفاده کرد اما در این مورد به اطلاعات بیشتری نیاز است.

مطلب پیشنهادی:
تاثیر ورمی کمپوست روی گیاه دارویی

کاغذ باطله و پارچه های کتانی و … این مواد همه زباله های آلی تجزیه‌پذیر می باشند و اگر برای دستیابی به دیگر محصولات مفید مورد بازیافت قرار نگیرند می توان آنها را به منظور تولید ورمی کمپوست بازیافت نمود.

175111 855 - مواد مناسب برای تولید ورمی کمپوست

تولید ورمی کمپوست از زباله های شهری

زباله های شهری یا همان زباله هایی که هر روز تولید می شوند، در بردارنده مواد مهمی از بقایای آلی شهری می باشند. بخش قابل توجهی از زباله‌های شهری می توانند دسته بندی شده و سپس بازیافت یا تجزیه گردند. اغلب زباله های خانگی مانند زباله آشپزخانه نیز می توانند با کمی دست کاری و تغییر در تولید ورمی کمپوست استفاده شوند.

تولید ورمی کمپوست از محلول آبکی بیوگاز

تجزیه و تبدیل فضولات و مواد گندیده آلی که می‌تواند محصول حیوانات اهلی و یا گیاهان باشد، به وسیله باکتری‌ها در دو مرحله به بیوگاز و بیوماس تبدیل می‌شود. از بیوگاز استفاده‌های فراوانی می‌توان کرد و از بیوماس هم به عنوان کود آلی می‌توان بهره برد. در مرحله نخست این واکنش بیولوژیک، باکتری‌های بی‌هوازی مواد آلی گندیده را به اسیدهای آلی تبدیل می‌کنند. در مرحله دوم، گروه دیگری از باکتری‌ها اسیدهای آلی به وجود آمده را تجزیه می‌کنند که در نتیجه آن بیوگاز که بخش عمده آن متان است، تولید می‌شود.
پس از بازیافت بیوگاز اگر لازم نبود که از آن در کشاورزی استفاده شود می توان بجای کمپوست‌سازی به روش مرسوم از آن، در تولید ورمی کمپوست استفاده نمود.

تولید ورمی کمپوست از زباله های صنعتی

زباله های صنعتی مانند زباله حاصل از فرآوری مواد غذایی و زباله های کارخانه ای نیز می توانند با کمی تغییر در پرورش‌ کرم مورد استفاده قرار گیرند.
اما شایان ذکر است به علت اینکه زباله های کارخانه‌های صنعتی، شیمیایی، پتروشیمی، نساجی و معادن دارای فلزات سنگین از جمله سرب، جیوه، نیکل و کبالت می‌باشند و این عناصر برای انسان و محیط‌زیست بسیار خطرناک است، باید در استفاده برای تولید ورمی کمپوست چاره اندیشی خاص خود را انجام داد.

مطلب پیشنهادی:
توجیه اقتصادی تولید ورمی کمپوست در ایران
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز نشانه گذاری شده اند