اجزا تشکیل دهنده چای کمپوست
– مواد مغذی قابل حل
– مواد هیومیک
– باکتری های پنیسلیوم ، سراتیا ، زودوموناس و باسیلوس
– قارچ ها
– مخمر ها
– نماتدها
– پروتوزو اها
متابولیتهای میکروبی
– آنتاگونیسمهای شیمیایی ماننل فنل ، آمینواسید ها
مکانیسم عملکرد چای کمپوست
چای کمپوست حاوی میکرو اورگانیسمهای هوازی است که عملکردهای زیر را موجب میشوند:
اینمیکرو اورگانیسم ها مواد مترشحه از برگ و ریشه گیاه را مصرف کرده و بدین ترتیب مواد غذایی برای فعالیت باکتری ها و قارچ های بیماری زا از دسترس آنها خارج میکنند.
مواد ترشح شده از ریشه که در اختیار ارگانیسم های سودمند موجود در چای کمپوست قرار میگیرند عبارتند از:
آمینو اسید ها
اسید های آلی
کربوهیدرات ها ( شکر )
اسید نوکلوئیک
عوامل رشد
بافت مرده
– با ایجاد پوششی روی برگ ، مکان های مورد حمله توسط عوامل بیماری زا را اشعال میکنند .
– از میکرو ارگانیسم های بیماری زا تغذیه میکنند.
– فعالیت این میکرو ارگانیسمها منجر به ترشج ترکیباتی میشود که از رشد عوامل بیماری ز جلوگیری میکنند.
– این میکرو ارگانیسم ها با رهاسازی تدریجی مواد غذایی در خاک مصرف کود شیمیایی را کاهش میدهند.
در مجموع چای کمپوست با نفوذ پذیرتر نمودن و افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک منجر به تولید گیاهی قوی و سالم میشود و میزار مصرف آب ، کود شیمیایی و سموم آفت کش را به طور چشمگیری کاهش میدهد.
منبع:
چای کمپوست – ناشر مرکز نشر سپر – مولفان : بهرام تفقدی نیا ، محمد کمالپور